15.06.2023

Mobilní domy jsou u některých lidí neoblíbené, protože je na nich na první pohled poznat, že nejde o klasický rodinný dům. Mobilheim jde však upravit tak, že nikdo nepozná, že vlastníte vlastně domek na kolečkách. Možností, jak upravit dům je v dnešní době mnoho.

 

Ostatně, některé mobilheimy, které jsou v současné době na trhu, jsou již opravdu designově pěkné a velmi připomínají klasické zděné domy. U takových nebudete pravděpodobně žádná další úprava nutná. Propracované mobilní domy často připomínají minimalistické moderní stavby. I jejich půdorys může být různý. Klidně do tvaru písmene L nebo U.

 

Samozřejmě, že moderní mobilní domy jsou finančně nákladnější než starší mobilheimy. Pokud tedy nechcete nebo nemůžete investovat do dražší alternativy, můžete si starší koupený mobilheim upravit. A to nejen vzhledově, ale také funkčně.

Celoroční mobilní domy

Vzhled střechy udělá hodně

Jestliže chcete, aby váš mobilní dům vypadal jako klasická zděná stavba, zkuste na něj udělat novou střechu. Ideálně šikmou. Nejde jen o to, že se celkově změní vzhled stavby, ale je to také praktické. Zvýšením střechy získáte například úložný prostor na sezónní věci nebo můžete zvážit zbudování podkroví. To se hodí zejména pokud máte děti. Užitná plocha se tak hned citelně zvětší.

Vyměňte okna i dveře

Nové vstupní i interiérové dveře a výměna oken udělají opravdu velkou službu. A to nejen estetickou. Samozřejmě, že moderní okna a dveře budou vypadat skvěle, má to však ještě další praktičtější výhody.

 

Zaprvé se díky kvalitním dveřím a oknům zvýší bezpečnost celého domu. Bezpečnostní zámky, kvalitní kování, bezpečnostní skla, speciální kliky s pojistkou nebo také rolety či žaluzie. To vše snižuje riziko vniknutí zloděje do domu.

 

Další výhodou výměny oken a dveří je pravděpodobná úspora energií. Pokud mobilheim zároveň také zateplíte, máte jistotu, že nebudete topit pánu Bohu do oken. A v dnešní době drahých energií je to důležitější než kdy jindy. Nad zateplením a výměnou oken a dveří byste tak měli vážně uvažovat i ve chvíli, kdy vám nejde o vzhled domu, ale čistě praktické věci spojené s chodem domu.

 

Můžete zvětšit plochu domu

Stále se vám zdá, že mobilní dům nepřipomíná klasické bydlení? Přistavte si k domu terasu, kde můžete trávit krásné letní dny. Nebo vytvořte verandu, na které si budete vychutnávat ranní kávu a číst nejnovější zprávy ze světa. Právě tyto stavební prvky lidé často spojují s trvalým bydlením. Dům bude díky terase působit útulně.

 

Zvažte rovnou také zastřešení terasy nebo verandy. Budete tak moc trávit čas venku i ve dnech, kdy bude pršet. Pokud se vám z nějakého důvodu nechce budovat pevné zastřešení, porozhlédněte se po kvalitním slunečníku nebo nainstalujte na dům markýzu. Počítejte však s tím, že tato řešení nejsou vhodná při větru.

 

Jestliže máte děti nezapomeňte na bezpečnostní prvky na zábradlí a také na nějakou zábavu pro své ratolesti. Na terase můžete mít umístěnou houpačku nebo třeba pískoviště. Také tu můžete umístit houpací síť, kterou k relaxu využijí i dospělí.

Interiér můžete upravit také

Původní vybavení interiéru staršího mobilního domu není zrovna moderní ani útulné. Všechno se dá však jednoduše změnit. Pořiďte si novou kuchyňskou linku. Jestliže se vám návrhy z kuchyňských studií zdají drahé, podívejte se do klasických prodejen nábytku. Nebo prostě jen vyměňte dvířka za nová. V případě, že hledáte ještě levnější alternativu, vsaďte na tapety. Udělají fakt hodně. Pak už stačí koupit jen nějaké moderní doplňky, držáky na kuchyňské náčiní a dekorace, které tvoří celkový dojem. Pokud budete pořizovat dřevěný nábytek nebo doplňky, nezapomeňte o dřevo správně pečovat.

 

Pravděpodobně bude vhodné vytvořit také zcela novou koupelnu. S velikostí toho asi moc nenaděláte, ale i na malém prostoru se dají dělat velké věci. Zvolte kvalitní materiály. Dnešní trh toho nabízí opravdu hodně. Důležitá je kvalita a efektivnost. Nezapomeňte také na vhodné osvětlení koupelny. Důležité (hlavně pro ženy), je světlo nad zrcadlem.

 

Celkový dojem z interiéru pak dolaďte pořízením rolet, závěsů nebo záclon. Myslete také na detaily jakou jsou nejrůznější polštářky, poličky, obrazy nebo svíčky.