15.01.2024

Celoroční mobilní domy se v mnoha případech využívají k podnikání. Obvykle slouží jako chaty nebo chalupy k pronájmu. To však není jediná možnost jejich využití. Pokud tedy zcela pomineme možnost celoročního bydlení jakožto alternativy ke klasickému domu. Mobilní domy mají opravdu široké využití a mohou stoprocentně sloužit také jako finančně nenáročná provozovna, případně kancelář nebo sklad. Mobilní domy jsou však také ideální jako zázemí mnohých spolků nebo klubů.

Celoroční mobilní domy

Kancelář v mobilním domě

Zvažujete, že si zařídíte živnost nebo chcete rovnou otevřít firmu. Jenže vás tíží fakt, že budete muset sehnat prostory k pronájmu, kde budete sídlit. Ano, jsou to velké náklady. Z toho důvodu je dobré zvážit vlastní prostory. Mnozí to řeší tak, že mají kancelář nebo provozovnu své firmy přímo v rodinném domě. V jednom patře žijí a druhé využívají k podnikání. Ne každý však má to štěstí, že to takto lze. Pokud však máte vlastní dům s větším pozemkem, může být řešení poměrně jednoduché. Žádné složité stavby, ale mobilheim. Pokud náhodou něco nevyjde, můžete se ho snadno zbavit. V případě potřeby ho můžete ze své zahrady odstěhovat jinam nebo zkrátka prodat někomu dalšímu.

 

Mobilheim přitom může sloužit nejen jako kancelář, ale stoprocentně také jako nejrůznější provozovna. Nebude problém z mobilního domu udělat malý obchod s vašim zbožím nebo například ukázkový showroom. Možností je opravdu spoustu a záleží jen na tom, co opravdu potřebujete. Když mohou celoroční mobilní domy sloužit k plnohodnotnému bydlení, proč by nemohly také plnohodnotně sloužit k prezentaci firmy.

Skladovací prostory

Mnoho firem potřebuje také skladovací prostory. Pokud nepotřebujete zrovna velké haly, ale stačí vám menší prostor, je mobilheim dobrý nápad. Jeho výhody jsou zřejmé. Nezabere příliš mnoho místa, postavit ho můžete na jakýkoliv vlastní nebo pronajatý pozemek a pokud ho nebudete potřebovat, můžete ho přemístit jinam a využívat k jiným účelům nebo zkrátka prodat někomu dalšímu.

 

Zázemí pro spolek nebo klub

Chcete založit spolek nebo klub? Ať už jste myslivci, rybáři nebo třeba přátelé zeleného údolí, mobilheim může být ideálním prostorem, ve kterém se budete scházet na nejrůznější chůze a sešlosti. Mobilní dům může být řešením také pro nejrůznější dětské skupiny a zájmové kroužky. Vždy však myslete na to, že je třeba splnit zákonné náležitosti. Nicméně to by s mobilním domem neměl být problém. Můžete si nechat postavit mobilní dům na míru nebo koupit starší mobilheim, který zrekonstruujete k obrazu svému podobně jako klasický dům.

Jak by měl vypadat pozemek pro mobilní dům

Nad umístěním se musíte zamyslet hlavně sami. Potřebujete, aby bylo sídlo vašeho podnikání nebo klubu ve městě? Nebo preferujete louku a okolí lesů? Máte k dispozici nějaký vlastní pozemek nebo se musíte poohlédnout k pozemku ke koupi nebo pronájmu? Svoji roli hraje pochopitelně také dostupnost vody, kanalizace a elektřiny. Bez toho se pochopitelně neobejdete. Myslete na to, že v některých oblastech bude potřeba zajistit připojení na inženýrské sítě, to pochopitelně může dost zvýšit náklady na stavbu.

 

Zajímat by vás samozřejmě měli i stavební předpisy, protože každá oblast může mít svá vlastní pravidla pro stavbu domu. Jedno je však jasné. Pokud se rozhodnete pro mobilní dům, čeká vás mnohem méně papírování než v případě klasické stavby. Rozhodně to však neznamená, že se vás žádná pravidla netýkají. Mobilní domy plní funkci stavby a tak musíte před umístěním na pozemek získat určitá povolení stavebního úřadu. Myslete například i na to, že pokud budete chtít postavit mobilheim blíže než dva metry od sousedního pozemku, budete muset požádat o výjimku z odstupových vzdáleností.

 

Před samotnou koupí mobilního domu tedy nejprve doporučujeme najít vhodnou plochu pro umístění a zjistit si vše potřebné. Jedině tak nebudete během umisťování a zařizování vaší kanceláře nebo provozovny překvapení.