15.02.2024

Celoroční mobilní domy nejsou určené jen ke klasickému bydlení. Vyhledávají je také investoři, kteří je pronajímají. Nejen jako chalupy. Provozujete kemp, prázdninový resort nebo například koupaliště? Možná řešíte, jak ideálně vyřešit ubytování pro své hosty nebo dokonce pro zaměstnance? Hledáte ideální prostor řešení pro recepci nebo šatnu? Pak je možné pořídit si právě mobilní dům. Udělá vám skvělou službu a přitom do něj nemusíte investovat takové peníze jako do klasické stavby. A přitom přináší ještě další výhody.

Celoroční mobilní domy

Výhody mobilního domu

V dnešní době jsou již mobilní domy kvalitně zateplené a často mají dvojitá skla nejen v oknech, ale také ve dveřích. Jejich výhodou je fakt, že jde o stavby, které nejsou pevně spojené se zemí. Není tak problém je přemístit dle potřeby. Využívat je můžete sezónně, ale v případě potřeby i celoročně. A pokud se z jakéhokoliv důvodu rozhodnete, že mobilní dům už nepotřebujete, můžete ho klidně prodat. Pozemek si přitom můžete nechat a využít ho jinak. Prodávat budete jen budovu, kterou lze snadno přemístit.

 

Nemusíte splnit tolik povinností

Pokud se rozhodnete ve svém rekreačním objektu postavit budovu, čeká vás nepříjemné kolečko byrokracie. A je také možné, že v určitém prostoru vám stavební úřad žádnou stavbu nepovolí. Celoroční mobilní dům však není stavba v pravém slova smyslu. Právě proto není zapotřebí tolik papírování. Pokud budete chtít na pozemku postavit mobilní dům, bude vám k tomu stačit doklad o vlastnictví pozemku, územní souhlas a stanoviska vlastníků technické a dopravní infrastruktury. Výrobce mobilního domu vám vystaví prohlášení o splnění všech technických norem a zjednodušenou technickou dokumentaci k mobilnímu domu.

 

Prostorové možnosti mobilního domu

Ačkoli se běžně zhotovují domy o velikosti 9 x 3 metru, není to rozhodně konečný a jediný rozměr. Jde jen o nejčastější typ. Pokud byste však potřebovali jiné rozměry, není to problém. Navíc můžete klidně spojit dva nebo více celoročních mobilních domů dohromady a získat tak opravdu velkorysý prostor.

 

Mobilheim může být ekologicky soběstačný

Řešíte ve svém  rekreačním zařízení také ekologii a energetickou soběstačnost? Této myšlenky se samozřejmě nemusíte vzdávat ani s celoročními mobilními domy. Pochopitelně je nutné, aby byl mobilní dům opravdu dobře izolovaný a neunikalo z něj teplo. Nezapomeňte tedy na výběr kvalitních oken a dveří. A myslete i na ventilaci. Jestliže je vaším cílem, aby byly prostory zcela pasivní, zvolte silnější vrstvu zateplení.

 

Uvažovat lze pochopitelně i nad solárními panely. Umístit je lze klidně na střechu mobilního domu. Před pořízením je dobré si uvědomit, zda chcete pomocí solárních panelů jen ohřívat vodu v bojleru nebo chcete také využít možnost výroby vlastní elektrické energie. V každém případě se poraďte s odborníky, kteří vědí, jaké panely konkrétně budete potřebovat a jaký je jejich ideální počet.

Mobilní dům jako wellness zóna

Budovy k ubytování ve svém rekreačním zařízení máte, ale uvažujete nad tím, že nabídnete také wellness zónu? Chcete svým hostům nabídnout saunu nebo vířivou vanu v soukromí? Pokud nemáte klasickou budovu, kam byste wellness zařízení umístili, je mobilní dům dobrou alternativou. Stačí se jen rozhodnout, co vlastně chcete svým hostům nabídnout. Pokud plánujete wellness, které bude využíváno opravdu jen pro malé skupinky lidí, stačí vám prakticky malá vířivá vana. Dostatečný komfort pro dva poskytne dva metry široká a metr a půl široká vířivá vana. Pořídit můžete pochopitelně i finskou saunu. Opět záleží jen a jen na vás, jakou velikost zvolíte. Pokud vás trápí nedostatek prostoru, můžete vybrat opravdu malou saunu pro dva. Myslete také na to, že čím menší prostor, tím menší náklady na vytápění. Další možností je pořízení infrasauny. V poslední době je velmi oblíbená, protože přináší nejen relax, ale také mnoho zdravotních benefitů. Infrasauna je vhodná pro více osob než klasická sauna.

 

Ačkoliv vás pořízení mobilního domu a wellness vybavení bude něco stát, návratnost bude opravdu rychlá. Lidé v dnešní době často vyhledávají ubytování, kde je k dispozici wellness. A ideálně v soukromí. Menší prostor, malá sauna nebo vířivka tak není na škodu, ba právě naopak. Páry, skupina přátel nebo rodina s dětmi si pronajmou prostor sami pro sebe na určitý časový úsek. Všichni budou spokojeni.

Mobilní dům jako recepce nebo obchod v kempu

Pokud chcete využívat mobilní dům jako recepci nebo obchod ve vašem rekreačním zařízení, není to žádný problém. Mobilní domy se klasicky využívají také jako kanceláře nebo provozovny různých firem. Jediné, co bude potřeba vyřešit je kvalitní zabezpečení. V první řadě je nutné si pořídit kvalitní vstupní dveře s bezpečnostním zámkem. Důležité je při výběru vložky zjistit bezpečnostní třídu. Ta by měla souhlasit u kování dveří i cylindrické vložky. Vstupní dveře by měly mít minimálně zámek třídy tři s vysokou ochranou.

 

Nezapomeňte také na okna. Pokud máte v prostoru mobilního domu zboží ve vysoké hodnotě, finanční hotovost nebo drahé vybavení, je dobré zabezpečit okna přídavnými okenními zámky. Na trhu je hned několik typů a některé z nich dokáží okna zabezpečit i při otevřené ventilaci. K dispozici jsou také zámky speciálně vyrobené na dvoukřídlá okna. Zámky se vám zdají jako špatný nápad? Pak je ještě možnost přemýšlet nad venkovními roletami nebo nad mřížemi do oken. Ty však nevypadají zrovna esteticky.

 

Sázkou na jistotu jsou pak pochopitelně kamery. Ostatně v případě rekreačního areálu je vhodné přemýšlet nad kamerovým systémem v rámci celého objektu. Ať už se přihodí cokoliv, vy budete mít k dispozici kamerové záznamy, které můžete předložit policie. Pořídit lze klasické drátové nebo také bezdrátové kamery. A přenos lze sledovat klidně na dálku.