15.12.2023

Bydlení v celoročních mobilních domech je čím dál tím oblíbenější. Některé rodiny s cílem sehnat levné bydlení kupují starší mobilní domky, které rekonstruují. Podobně jako by to udělali s klasickou zděnou stavbou. S tím rozdílem, že rekonstrukce modulového domu není tak finančně náročná. Navíc spoustu věcí zvládnete udělat sami, bez pomoci firem. A tím ušetříte za práci. Pokud si pořídíte mobilheim k celoročnímu užívání, bude potřeba ho řádně zateplit a vyměnit v něm okna.

Celoroční mobilní domy

Hliník, dřevo nebo plast?

V dnešní době mají lidé na výběr, zda zvolí dřevěná, plastová nebo hliníková okna. V případě mobilních domů se jednoznačně vyplatí právě plastová okna. A není divu. Okna z hliníku se do malé netradiční stavby příliš nehodí, používají se spíše v případě větších profilů. Navíc jsou finančně opravdu nákladná a ve chvíli, kdy řešíte levné bydlení nebudete investovat spoustu peněz do oken z hliníku. Nabízí se samozřejmě využití dřevěných oken. Pokud si je však vyberete, musíte počítat s tím, že bude třeba se o ně pečlivě starat. Samozřejmě, že i plastová okna potřebují nějakou péči, v porovnání s dřevěnými je však zcela zanedbatelná. Plastová okna jsou prezentované jako bezúdržbová. Stačí je jen otřít hadříkem a případně jednou či dvakrát do roka promazat nebo nechat seřídit. To je vše. Žádné broušení a natírání jako u dřevěných oken vás rozhodně nečeká.

 

Přemýšlejte hned na počátku

O oknech je vhodné přemýšlet hned na počátku rekonstrukce. Jestliže chcete, aby byl jejich nákup co nejvýhodnější, vyberte si standardizované rozměry. Pak budete moci nakoupit levnější okna ze skladových zásob. Pokud budete mít na okna specifické požadavky, co se týká velikosti, budete si muset připlatit. Jestliže přemýšlíte také o celkových nákladech na bydlení do budoucna, myslete na to, že na jižní stranu se hodí větší okna než na sever.

 

Je jasné, že čím větší okno, tím vyšší bude jeho cena. Pokud tedy chcete ušetřit a nevadí vám menší rozměry oken, směle do toho. Ušetřit můžete také díky počtu křídel. Rozhodně to však neznamená, že si musíte do svého celoročního mobilheimu pořídit jen jednokřídlá okna. Klidně vyberte dvoukřídlá. Pokud oželíte prostřední sloupek, ušetříte. Myslete však na to, že vyklápět pak půjde jen jedno křídlo. Otevírat půjdou obě. Tam, kde není nutné okna otevírat a můžete je mýt z obou stran, klidně volte pevná okna. Fixní okna jsou totiž mnohem levnější než ta, která jdou otevírat.

 

Cenu ovlivňuje také barva oken. Nejlevnější variantou plastových oken jsou bílá. Pokud vám nebude vadit bílá barva z obou stran, můžete nakoupit opravdu levně. Jestliže chcete alespoň zvenku dřevěný dekor, připlatíte si zpravidla 20 %. Na čem se však nevyplatí šetřit je počet skel. Tedy v případě, že budete v mobilním domě pobývat opravdu celý rok. Potom rozhodně kupte trojskla. Jestliže vám mobilheim bude sloužit například jen jako letní chata, pak postačí i levnější dvojskla.

 

Ušetřit pochopitelně můžete také za práci. Pokud si okna namontujete sami, nebudete muset platit specializovanou firmu. To však příliš nedoporučujeme. Montování oken přece jen není jednoduchá práce a pokud chcete, aby sloužila tak, jak má, je lepší si za tuto práci zaplatit.

 

Výhody plastových oken

Mezi jednoznačně největší výhody plastových oken patří jejich tepelně-izolační vlastnosti. Výhodou je samozřejmě také poměrně nízká cena a dlouhá životnost. To však není všechno. Jaké jsou další výhody plastových oken?

 

  • Snadná údržba a absence natírání.
  • Velký výběr barev a dekorů.
  • Barevná i tvarová stálost.
  • Úspora energie na vytápění nebo klimatizování.
  • Plastová okna jsou 100 % recyklovatelná.
  • Okna mají větrací systémy, které zabraňují vzniku plísní.

 

Jak na údržbu plastových oken

Údržba plastových oken je jednoduchá. Vyžaduje hlavně pravidelné čištění a také promazávání. Při mytí oken nezapomeňte kromě skel vždy umýt také celý rám. Nemusíte kvůli tomu pořizovat žádné speciální prostředky. Bohatě bude stačit klasický saponát a trochu octa. Nikdy však okna ani rámy nečistěte na sucho. Předejdete tak možnému poškrábání.

 

K pravidelné údržbě by vždy mělo patřit také promazání a seřízení oken. Myslete na to, že právě seřizování a mazání může prodloužit životnost oken až o desítky let. Pečujte hlavně o panty, kování a těsnění. Jestliže chcete mít jistotu, že jsou okna seřízena správně, pozvěte si na tento úkon raději odborníky. Určitě vám také rád poradí, které části oken jsou potřeba promazat, a který olej je na to nejlepší. My doporučujeme silikonový olej ve spreji.