15.08.2023

Přemýšlíte nad tím, že ke svému celoročnímu mobilnímu domu pořídíte prostor, kde budete moci trávit zejména teplé letní dny? Pergola nebo altán? Nechápete, jaký je v tom vlastně rozdíl? Prozradíme vám, jak je od sebe rozlišit a co bude pro váš mobilní dům praktičtějším řešením.

 

Pergola i altán jsou zahradní přístřešky, které svým majitelů poskytují skvělé zázemí k relaxaci. Každá z těchto staveb má určité vlastnosti. Nelze obecně říci, zda je lepší pergola nebo altán, protože vždy záleží zejména na tom, k čemu má dřevěná zahradní stavba vlastně sloužit a co by měla splňovat. To je důležité si rozmyslet předtím, než jednu nebo druhou stavbu umístíte na svou zahradu.

Celoroční mobilní domy

Zahradní pergola

Pergola je obvykle umístěna podél domu. Často navazuje na kuchyň nebo obývací pokoj a stává se tak v letních měsících nedílnou součástí domácnosti. Výhody má zejména při stolování venku nebo během grilování. Je jasné, že v takových případech budete potřebovat často navštěvovat kuchyň. Pokud je tak vaše venkovní posezení nedaleko kuchyně, je to opravdu výhodné. Nejen pro donášku potravin, ale také pro odnos špinavého nádobí. Není nic horšího než muset běhat se špinavým nádobím přes celou zahradu.

 

Výhodou pergoly je také snadnější zavedení světla. Výhodnější je také v případě nečekaného prudkého deště. Když to bude opravdu nutné, snadno se schováte do domu. Samozřejmě můžete pergolu také zcela zastřešit a opatřit ji také bočními zástěnami. Tudíž je lze využívat také při nepřízni počasí nebo na jaře a na podzim, kdy venku ještě není takové teplo.

 

Zahradní altánek

Zahradní altán není nikdy umístěný podél rodinného domu. Naopak jde o samostatnou stavbu, který zpravidla stojí na zahradě. Někdy i v druhém koutě zahrady než dům. Ideální je, aby z altánu byl příjemný výhled na rybníček nebo třeba rozkvetlý záhon. Pokud máte za mobilním domem les nebo lesopark, je vhodné situovat altánek k němu. Altánek je stavba, kde je možné relaxovat a odpočívat.

 

Myslete na to, že bude potřeba pod altán udělat betonovou desku a také sem pravděpodobně přivést elektrický proud, abyste mohli nainstalovat osvětlení. Bude tedy potřeba udělat několik stavebních úprav, než se začne se samotnou stavbou altánu.

 

Altánky obvykle nemívají boční stěny. Není však problém postavit altán v rohu zahrady a ze dvou stran ho chránit oplocením, případně na něj pořídit clony. Vhodné je nechat clony porůst popínavými rostlinami.  Vypadá to opravdu skvěle. Prodávají se také plachty na altán, které z něj pak udělají takřka celoročně obyvatelný prostor. Plachty mohou mít různé barvy i potisk, případně také slídová okna.

 

I tady se pochopitelně lze setkávat s přáteli a trávit tu letní večery u skleničky vína a grilovaných dobrot. Výhodou altánku může být, že hluk odsud nebude uvnitř domu tolik slyšet. Pokud tedy někteří členové rodiny potřebují klid, určitě ocení, že ostatní sedí dál od mobilního domku a neruší ho ani v pozdních nočních hodinách svým veselým.

Střecha patří spíše na pergolu

Ačkoliv už to dnes v podstatě není pravda, dříve patřila střecha hlavně na zahradní pergoly. Altány se obvykle nechávali porůstat popínavými rostlinami, které pak osoby uvnitř chránily před sluncem, ale také letním deštěm. Dnes si však můžeme pořídit jak zastřešenou pergolu, tak zastřešený altán. Rozdíl je většinou jen v materiálu, který se na střechu používá. Altány mají většinou střechu vytvořenou ze šindele, což jim dodává opravdu osobité kouzlo. Altán a pergoly se obvykle lišily také tvarem. Altány bývali často šestihranné nebo osmihranné. Dnes už se však volí spíše jednodušší tvary. Tudíž jsou v současné době většinou jak pergoly, tak altány ve tvaru čtverce nebo obdélníku.

 

Takže altán nebo pergola?

Pokud máte dostatečně velkou zahradu, můžete si pořídit klidně oboje. Do dostatečně rozlehlé zahrady se hodí altánek. Pergola naopak zdobí váš dům. A ještě jedna věc. Pokud se rozhodnete pro altán, myslete na to, že potřebuje kvalitní podklad, který ho chrání před vlhkostí. Díky tomu prodloužíte jeho životnost.

 

Myslete na to, že pergola je praktičtější, protože stojí u mobilního domu. Altán však může mít například vlastní letní mini kuchyň. Tudíž zde většinu nádobí rovnou umyjete a nebudete muset nosit špinavé nádobí do domu. Důležité tedy je, aby se vám stavba líbila a plnila svůj účel. Tedy sloužila vám k odpočinku.