15.02.2023

Mobilní domy si lidé čím dál tím častěji pořizují jako náhradu za chatu či chalupu. Často jsou také alternativou k celoročnímu bydlení a slouží zkrátka jako rodinný dům. Celoroční mobilní domy však mají ještě další možnost využití. Můžete ho pořídit na svůj pozemek jako apartmán k pronájmu.

 

Pronajímejte dům turistům

 

Oblíbené výletní lokality jsou plné hotelů, penzionů a chat, které je možné si pronajmout. Podobně jako tyto nemovitosti může však sloužit také mobilheim. S několika mobilními domy k pronájmu se již můžete setkat. Většinou je však jejich majitelé pronajímají jen od jara do podzimu. Přitom i mobilní dům může k těmto účelům sloužit opravdu po celý rok. A to i na horách. Tedy zejména na horách. Stačí jen mobilheim dostatečně zateplit a vybavit vším potřebným. Poté může být stabilním zdrojem příjmů opravdu po celý rok.

 

Celoroční mobilní dům

Vyplatí se to? A co návratnost?

 

Jestliže uvažujete o tom podnikat v pronájmu apartmánů nebo podobné nemovitosti, je mobilní dům opravdu zajímavou cestou. Pořizovací cena je totiž většinou nižší než cena novostavby nějaké chalupy, případně rekonstrukce staršího objektu.  Pokud navíc pořídíte domek bazarový, může být počáteční investice třeba kolem 150 tisíc korun. A co víc. Mobilní domek z bazaru je možné koupit na splátky.

 

Bazarový domek bude pochopitelně třeba trochu opravit, zvelebit a zútulnit. Ale nebudou to vysoké náklady. Hodnotu domu zvýšíte například terasou, vybudováním prostoru pro posezení a grilování nebo zázemím pro děti na přilehlé zahradě. Oblíbené jsou také venkovní koupací sudy nebo infrasauny. Pokud samozřejmě investujete do těchto věcí, bude počáteční částka mnohem vyšší. Vy si však budete moci také říkat vyšší nájemné.

 

Návratnost investice je reálná asi do pěti let. Samozřejmě se předpokládá, že domek budete pronajímat opravdu po celý rok.

 

Lukrativní místo je základ

 

O pronájmu mobilního domu jako rekreačního objektu se vyplatí uvažovat zejména v turisticky zajímavých oblastech. Pokud však přidáte svému objektu nějakou přidanou hodnotu, může stát mobilheim klidně na pozemku v horní dolní v dojezdové vzdálenosti několika kilometrů od turisticky zajímavých míst. Jak již bylo řečeno. V současné době táhnou infrasauny, koupací sudy nebo například vířivky. Pokud ke svému mobilnímu domu vybudujete wellness, máte vyhráno.

 

Tedy pochopitelně tu svou oázu klidu ještě také musíte umět prodat. Základ je propagovat své ubytování na sociálních sítích. Připojit se do skupin, které rekreační objekty nabízejí a pokud možno také aktivně nabízet na dotazy turistů. Nebojte se ani placených reklam. Nestojí mnoho a vyplatí se. Když nebudete vidět, nebude váš objekt vydělávat.

 

Na co si dát pozor?

 

Myslete na to, že pronájem je nutné zpečetit vždy smlouvou a výdělek je nutné zdanit. Smlouva by měla obsahovat datum výpůjčky, cenu za objekt a případné sankce. Hodí se také věta, že by vám klienti měli předat objekt v původním stavu. Vhodné je také stanovit si vratnou kauci a tu vybírat před začátkem pobytu. Pro případ, že dojde k poškození nějakého vybavení tak budete jištění. Nezapomeňte si také stanovit, zda do vašeho objektu smí lidé s domácími mazlíčky, případně si za ně účtovat poplatek navíc.