15.08.2022

Ceny nemovitostí jsou závratně vysoké a celoroční mobilní domy jsou skvělou a cenově dostupnou alternativou vlastního bydlení. Stačí si jen vybrat konkrétní model, ten je však také potřeba někam umístit. Pokud máte vlastní pozemek, je po problému. Pokud však pozemek musíte koupit, je vhodné vědět, jak by měl takový pozemek ideálně vypadat.

Ceny pozemků rostou

V současné době pochopitelně nerostou jen ceny nemovitostí, ale také ceny pozemků. I v tomto případě platí, že je nabídka nižší než poptávka. Pokud jste se tedy rozhodli koupit mobilheim a nemáte pozemek, začněte se po nějakém poohlížet co možná nejdříve. A jak by měl tedy takový pozemek ideálně vypadat?

Celoroční mobilní domy

Pochopitelně je důležité si uvědomit, zda půjde o rekreační objekt nebo celoroční bydlení. V první řadě se rozhodněte, zda chcete bydlet v blízkosti přírody nebo chcete svůj celoroční mobilní dům umístit do blízkosti městské zástavby. Na počátku je také dobré se rozhodnout, zda budete chtít mobilní dům také zkolaudovat jako běžnou stavbu.

 

Cena pozemku se samozřejmě odvíjí od jeho velikosti, lokality a dostupnosti všech služeb. V každém případě hledejte ideálně rovný pozemek, který je dobře dostupný. Instalace mobilního domu totiž vyžaduje použití tažného vozidla, případně vozidla pro jeho transport. Velikost pozemku je samozřejmě jen na vašem uvážení. Záleží na tom, zda vás stačí malý dvorek nebo chcete velkou zahradu s bazénem, posezením a dětským hřištěm.

Pozor na blízkost sousedního pozemku

Nezapomeňte na to, že pokud byste chtěli mobilní dům umístit blíže než dva metry od hranice sousedního pozemku, budete potřebovat souhlas majitele. Lepší je však počítat s tím, že dům bude stát dva metry od hranice pozemku. Jeho instalace tak bude zcela bezproblémová a navíc budete mít dostatečný prostor mezi domem a plotem či jinou hranicí pozemku.

Co by měl pozemek splňovat

Zákon mobilní domy vnímá jako výrobek, který plní funkci stavby. Z toho důvodu je nutné před usazením na pozemek získat povolení ze stavebního úřadu. Právě proto musí být pozemek zahrnutý do územního plánu. Pokud tam není, je třeba si zařídit zahrnutí dodatečně. Musíte to však ohlásit dříve, než dům nainstalujete.

 

Pokud tedy budete pozemek teprve kupovat, je dobré zajít na místní stavební úřad a zjistit si podmínky pro umístění mobilního domu. Zákon sice hovoří pro všechny úřady stejně, z praxe je však zřejmé, že každý stavební úřad si jeho znění vykládá trochu jinak. V různých částech republiky se tak mohou lišit požadavky na dokumentaci.

 

Další věc, kterou byste si měli hlídat před koupí, je připojení na sítě. Možnost připojení by měla být u vhodného pozemku samozřejmostí. Pokud nejsou inženýrské sítě v současné době na pozemku, je nutné si zjistit, zda není problém sítě k pozemku dovést. Další věcí je pochopitelně zjistit si také cenu tohoto procesu.