15.05.2023

Pasivní domy jsou v dnešní době již prakticky standardem. Téměř každý chce, aby byla jeho domácnost prakticky bezúdržbová a také měla co nejmenší spotřebu energií. A rozhodně to není jen proto, že v minulém roce ceny energií skokově narostly. Energetická soběstačnost novostaveb se řešila již dlouho předtím. Jak však dosáhnout energetické soběstačnosti v mobilheimu?

Levné a pohodlné bydlení v mobilním domě

Mobilheim má spoustu výhod. Oproti jiným typům bydlení jde o poměrně levnou záležitost. Navíc prakticky bez papírování na úřadech. V podstatě si jen dům vyberete, převezete ho na svoji parcelu a můžete bydlet. Jestliže chcete bydlet po celý rok, je samozřejmě nutné, aby byl váš dům zateplený. Pokud si vyberete mobilheim bez zateplení, je třeba požádat specializovanou firmu a izolaci dodělat. Případně se do izolování pustit sám. Ideální stav je ovšem ten, že váš celoroční mobilní dům bude již zateplený.

Celoroční mobilní domy

Jak poznáte, zda je mobilheim nízkoenergetický

Jestliže si chcete být jisti, že je váš mobilní dům opravdu nízkoenergetický nebo dokonce pasivní, je nutné dbát na přesné parametry. A to samozřejmě nejen v případě izolace. Důraz je třeba dávat také na výběr oken a dveří. V neposlední roli hraje roli také ventilace. Hlavním kritériem je pochopitelně co největší úspora tepla. Z toho důvodu je nutné udělat dostatečně silné zateplení domu, pořídit si okna s perfektním těsněním a větrání by mělo být ideální systémem řízené s rekuperací.

 

To však není zdaleka všechno, na co je třeba dbát. Úspora se netýká výhradně jen tepla. Důležité je šetřit také vodou. Spousta lidí vodou šetří jen z důvodu ceny, měli bychom však myslet také na to, že vody ubývá. A v domě je možné využívat dešťovou vodu. I k mobilheimu lze pořídit nádrž na dešťovou vodu a tu pak používat. Nejen na zalévání zahrady a napouštění bazénu. Můžete ji využívat také na splachování, případně na praní a další. Záleží jen na vás, jaký systém zvolíte.

 

Vzhledem k cenám elektřiny se lidé také stále častěji rozhodují pro solární panely, které vyrábí vlastní elektřinu. Díky slunci můžete také ohřívat vodu, a to pomocí fototermických systému. Mimo topnou sezónu si tímto způsobem můžete zajistit kompletní ohřev vody.

 

Vyplatí se nám to?

Co se týká zateplení, tak stoprocentně. Investice do zateplení domu je opravdu nutností s perfektní návratností. Zvlášť nyní, kdy se ceny plynu a elektřiny vyšplhaly do astronomických částek. Platí to pochopitelně i v případě, že topíte dřevem. Dobré zateplení vám vždy v budoucnu ušetří peníze.

 

Samozřejmě, že každý systém něco stojí. Co se týká vodní nádrže, tak se vyplatí jednoznačně. Pokud investujete do toho, abyste dešťovou vodou například i splachovali, pak máte vyhráno. V domácnosti ušetříte opravdu mnoho litrů vody z vodovodního řadu.

 

Pořízení solárních panelů není zrovna nejlevnější záležitostí, ale do budoucna se vám investice vyplatí. Náklady na provoz jsou minimální a vy v následujících letech ušetříte. Navíc jsou stále k dispozici dotace od státu v rámci Nové zelené úsporám. A co víc, cena fotovoltaických panelů klesá. U termických panelů stagnuje a zlevnění se nepředpokládá.