15.12.2020

Pokud sháníte nové bydlení a zvažujete variantu celoročního mobilního domu, určitě byste měli věnovat pozornost jeho velikosti. Mezi nejprodávanější patří mobilní domy o celkové ploše 48 m2, což odpovídá velikosti 12 x 4 metry.

Vyjasněte si, kolik osob bude dům obývat

Nejprve se zamyslete, kolik osob bude v domě bydlet. Jestliže máte početnější rodinu, řekněme o čtyřech a více osobách, měli byste se poohlédnout po něčem větším. Samozřejmě i ve čtyřech lidech se v mobilním domku o daném rozměru dát fungovat, zvlášť když máte dvě malé děti. Jednotlivci nebo páry pak s variantou 12 x 4 m rozhodně neudělají chybu.

Vnitřní uspořádání

Záleží na daném typu, ale domky o rozloze 12 x 4 m bývají rozděleny do místností: obývací pokoj s kuchyní, koupelna s toaletou, ložnice a dětský pokoj. Samozřejmě lze si objednat i mobilní dům dle přesných požadavků a specifik.

Přístavba nebo spojení dvou mobilních domků dohromady

Kdybyste snad pochybovali, že rozměr 12 x 4 metry nebude dostačující, je možné k domku dodatečně přidružit přístavbu. Taková přístavba může mít podobu například pergoly, terasy či verandy. Z verandy lze udělat účelovou chodbu nebo technickou místnost, zkrátka další šikovné zázemí.

Také se nabízí řešení ve formě spojení dvou mobilních domků k sobě, čímž vytvoříte ještě větší, obytný prostor.

Výška

Vnitřní výška mobilních domů převyšuje 2 metry. Volný pohyb pro člověka většího vzrůstu, například o výšce 180 – 190 cm je tím pádem bez problému. Vnější výška se pohybuje mezi 2,7 – 3,2 m.

Shrnutí

Pečlivě si promyslete, kolik osob bude dům obývat. Rovněž berte v úvahu, jestli půjde o trvalé či nárazové bydlení, které využijete několikrát za rok. Mějte na paměti, že mobilní dům lze různými způsoby modifikovat a dokonale přizpůsobit vašim požadavkům.