15.07.2021

Přemýšlíte o výstavbě vlastní chatky nebo chaloupky na zahrádce či pozemku? Možná celkem brzy zjistíte, že se jedná o mnohem větší investici, nežli jste si představovali. Chatky i chalupy se zavedenými inženýrskými sítěmi pro celoroční obývání jsou totiž mnohdy i v ceně celých milionů korun. Zajímavou alternativu zde tvoří mobilní domy.

mobilní domy

Co to vůbec mobilní domy jsou?

Mobilní domy jsou alternativou k pevným stavbám, které jinak mají specifické požadavky pro výstavbu. Jednou z drahých součástí výstavby klasických pevných nemovitostí je například realizace základní betonové desky a s ní i zavedení podzemních sítí.

To u mobilních domů nemusíte řešit. Dům, který doslova přijede na kolech, se zde víceméně pouze zajistí pomocí betonových patek, nebo se může i napevno zabetonovat či zašroubovat hluboko do podlaží. Záleží na tom, zdali chcete mobilní dům permanentně připoutat ke konkrétnímu místu, nebo budete přemýšlet o pozdějším přemístění.

Velice levný provoz domu po celý rok

Mobilní domy vás mohou překvapit velice levným provozem. Za svoje peníze dostanete víceméně kompletní nemovitost, která obsahuje vše potřebné. K upevněnému domu se pouze připojí veškeré zdroje, které potřebujete – jako je elektrika, plyn, voda a odpad. Dům potom ihned po zapojení proměníte ve funkční nemovitost. A to nejen pro letní užívání, ale pro bezproblémový celoroční provoz.

Doslova blesková výstavba

Všeobecně je na stavbách nemovitostí tou největší nevýhodou právě jejích dlouhá výstavba. Peníze z účtu mizí, ale výsledek je stále v nedohlednu. Mobilní domy zde patří mezi nejrychlejší technologie výstavby. Dům jako takový je na pevném železném skeletu. Ten se postupně osazuje po vzoru dřevostaveb jednotlivými stěnami, interiérem i komponenty.