15.12.2022

Mobilní dům je skvělou alternativou k tradičnímu bydlení. Vzhledem k dnešním cenám nemovitostí jde také o levnější variantu, která pomůže těm, co se nechtějí zbytečně zadlužit. Uvažujete nad celoročním mobilním domem, ale bojíte se, že budete mít málo prostoru? Nemusíte. Nejen, že jsou k dostání různě velké mobilní domy, ale je také možné obytnou plochu mobilheimu rozšířit. Jde to udělat tak, že spojíte dva mobilní domy v jeden. Případně lze obytnou plochu rozšířit  ještě terasou nebo zimní zahradou.

 

Vzhledem k tomu, že se mobilní domy většinou prodávají jako samostatné bytové jednotky, je v případě zájmu o větší obytnou plochu sehnat dům ze dvou modulů ve tvaru U nebo L. Myslete však na to, že v takovém případě vás mobilní dům bude stát více peněz. Další možností je tedy koupit bazarový domek a spojit dva do jednoho.

Celoroční mobilní domy

Jak spojím dva domky v jeden?

 

V první řadě je třeba si říci, zda chcete jeden dlouhý/ široký dům nebo stavbu do tvaru písmene L. Mnoho lidí zvolí variantu spojení dvou domků tak, aby vznikl jeden v dvojnásobné šířce. Záleží především na tom, jaké možnosti vám dovolí pozemek. Podle něj pak zvolíte nejpřijatelnější dispozice.

 

Až se rozhodnete, jak domy k sobě připojíte, odstraňte z obou domků stěny v místě, kde má vzniknout spoj. Následně bude potřeba mobilní domy srovnat do roviny a místo, kde budou spojené upevnit. Kovové části bude potřeba svařit a nezapomeňte také na propojení kabelů. Další náležitosti už záleží na tom, jak budou domky dispozičně řešené. Každopádně myslete na to, že bude nutné uvažovat také nad rozvody vody a odpadů. Nezapomeňte ani na izolaci.

 

Možná se vám zdá, že spojení dvou mobilních domů je náročné. Je to opravdu jen zdání. Spojit dva mobilní domy v jeden velký je totiž jednodušší než rekonstrukce klasické stavby. V každém případě počítejte s tím, že při připojování druhého mobilního domku budete muset zrekonstruovat střechu. Spoj by neměl být nápadný, ale prvotní je, aby do něj nezatékalo. Nejjednodušší řešení je tedy udělat zcela novou střechu u obou domů. Ideální je položit do spojených místností také novou podlahu.

 

Střechu je dobré zvednout

 

Celoroční mobilní domy mají mnohdy nízké místnosti. Když už budete rekonstruovat střechu, zkuste ji trochu zvednout, abyste získali vyšší stropy, případně půdní prostor, kde můžete skladovat sezónní věci. Není také problém, aby vzniklý prostor pod střechou sloužil jako pokoj pro hosty. Tím obytnou plochu ještě více zvětšíte. Není však vhodné využívat prostor často, přeci jen nejde o plnohodnotné podkroví.

 

Stále málo prostoru?

 

Jestliže jste již spojili dva domy v jeden a stále se vám zdá, že máte málo prostoru, máte ještě další možnosti. Klidně můžete vybudovat zastřešenou verandu, která bude sloužit jako vstupní prostor, případně terasu nebo zimní zahradu. Získáte tak nejen další obytnou plochu, ale také svůj dům propojíte se zahradou. Navíc právě v zimní zahradě nebo na terase můžete mít saunu či vířivou vanu. Zkrátka právě tento prostor může představovat místnost určenou k relaxaci. Nehledě na to, že v letních měsících tu můžete trávit většinu dne a užívat si sluníčka.

 

V případě, že spojíte domy podlouhle, můžete mít terasu po celé délce. Jestliže domy spojíte po širší straně, můžete velkou terasu vytvořit po dvou obvodových stěnách do tvaru L. A naopak, v případě, že máte domy spojené do tvaru písmene L, terasa může vyplnit celý prostor mezi domky. Získáte tak opravdu velkorysou plochu, kam se vejde nejen posezení s grilem, ale dost možná i bazén.