15.03.2023

Energetická soběstačnost je v poslední době opravdu často skloňované téma. Pasivní domy jsou dnes již standardem. Být energeticky soběstační pochopitelně můžete i v celoročním mobilním domě. Na co je potřeba se zaměřit?

 

Důležitá je samozřejmě izolace

V případě, že chcete, aby byl mobiheim nízkoenergetický, je nutné, aby z něj neunikalo teplo. Je tedy nutné dbát na přesně parametry v případě izolace. To však není všechno. Zásadní v tomto případě bude také výběr oken a dveří. Zapomenout nelze ani na ventilaci. Pokud tedy chcete, aby byl váš mobilní dům pasivní, musíte zvolit na jeho zateplení silnější vrstvu. Okna musíte vybrat tak, aby perfektně těsnila, stejně jako dveře. Větrání by pak mělo být řízené s rekuperací.

 

Úspora vody v mobilheimu

Svou roli samozřejmě hraje také úspora vody. Ideální je pořídit si nádrž na dešťovou vodu a tu využívat nejen na zahrádce, ale ideálně také na splachování toalety. Stejně tak lze používat také šedou vodu z domácnosti. K tomu je třeba pořídit si domácí čističku odpadních vod.

 

Do kuchyně se pokuste vměstnat myčku na nádobí, která spotřebuje méně vody než když budete mít nádobí v ruce. A pokud se vám do kuchyně přece jen myčka nevejde, snažte se mít nádobí v napuštěném dřezu a ne pod tekoucí vodou.

 

Na kohoutky si pořiďte úsporný perlátor. Jde o šroubovací nástavec na vodovodní baterii, který následně redukuje proud vody. Ve výsledku baterií proteče mnohem méně vody a vy co nikterak nepocítíte. Moderní perlátory vám nastaví objem protékající vody a ušetří až 70 % vody. I přes toto opatření je dobré se sprchovat úsporně. Tedy zkrátit pobyt ve sprše na minimum a vypínat vodu při nanášení sprchového gelu.

 

Ušetřit vodu můžete také při praní a vaření. Oblečení perte až když je to opravdu potřeba a pračka je plná. Využívejte úsporné prací programy. Při vaření si pečlivě odměřujte vodu. Při omývání potravin použijte misku. Vodu pak lze využít například pro zalévání květin.

Celoroční mobilní domy

Solární panely pro soběstačnost

A pokud to se soběstačností a ekologií myslíte opravdu vážně, zamyslet se nad tím, jestli by nebylo vhodné pořídit také solární panely. Umístit je můžete na střechu nebo na zahradu. Pořizovací cena je sice větší, ale v budoucnu se vám tato investice násobně vrátí. Nezapomeňte také na to, že jsou k dispozici také státní dotace, které vám velkou část nákladů na pořízení solárních panelů pokryjí.

 

Před pořízením se rozhodněte, zda chcete pomocí solárních panelů například jen ohřívat vodu v bojleru nebo chcete tuto energii využívat také k výrobě elektrické energie. V obou případech je důležité poradit se s odborníky, kteří vědí jak velké panely budete potřebovat a jaký by měl být jejich počet.

 

Alternativou je větrná elektrárna

Jestliže se vám z nějakého důvodu nelíbí varianta solárních panelů, můžete zvážit také pořízení větrné elektrárny. V dnešní době jsou již v prodeji kompaktní větrné elektrárny pro běžné uživatele. Ke svému rozběhu potřebuje elektrárna vítr o rychlosti 0,2 m/s. Bojíte se hluku? To rozhodně nemusíte, jelikož hlučnost této elektrárny dosahuje ve vzdálenosti 3 metry od turbíny 35dB. To je zhruba zvuk tikajících hodin. Je tedy jen na vás, pro který zdroj energie se rozhodnete.