15.12.2022

Je léto a domovní krádeže v době dovolených nejsou ničím neobvyklým. Zloději se často od chat a chalup přesunou k opuštěným domům. V případě mobilheimu by mohli tápat zda jde o rekreační objekt nebo místo, kde žijete stále. Zkušení lapáci si však pravděpodobně vytipují, kdy nebýváte doma. Ideální je proto svůj celoroční mobilní dům zabezpečit.

Celoroční mobilní domy

Bezpečnostní zámek je jistota před zloději

Zámek nejen na dveře, ale také na branku

 

Stejně jako v klasickém domě byste v první řadě měli myslet na to, že je vhodné mít bezpečnostní vstupní dveře s kvalitním zámkem. Bezpečnostní vložka má totiž certifikaci a dveře ochrání před otevřením nenechavými prsty zlodějů. Velmi důležité je při výběru vložky zjistit bezpečnostní třídu, která musí souhlasit u kování, dveří i cylindrické vložky. Vstupní dveře by měly mít alespoň zámek třídy tři s vysokou ochranou.

 

V takovém případě by totiž zloděj potřeboval velmi dlouhé páčidlo nebo vrtačku, aby se dostal do mobilního domu dveřmi. Každopádně je ideální, pokud se ke vstupním dveřím nedostane vůbec nebo to nebude mít tak snadné. Myslete tedy na to, že je dobré mít zabezpečenou také branku. V tomto případě postačí zámek třídy jedna se základní ochranou, čím vyšší bezpečnostní třída, tím pochopitelně lépe. První bezpečnostní třídu totiž zkušení zloději pravděpodobně dříve nebo později překonají silou.

 

Pokud budete mít kvalitní zámky už na vstupní brance, pravděpodobně zloděje odradíte. Není totiž v jeho zájmu zdržovat se otevíráním branky, pokud ví, že ho pak čeká ještě další překážka v podobě vstupních dveří nebo oken. A tím se dostáváme k tomu, že je vhodné myslet také na zabezpečení oken.

 

 

Nezapomínejte na okna

 

Základní pravidlo zní: před odchodem vše kontrolovat. Opravdu jsou zamknuté dveře a zavřená všechna okna? Bohužel však jen zavřená okna nejsou jistotou, že se k vám nezvaní hosté nedostanou. Lepší a bezpečnější je zajistit okna vašeho celoročního mobilního domu přídavnými okenními zámky. Na trhu je jich několik typů a některé dokáží okno zabezpečit i při otevřené ventilaci. Existují také speciální zámky na dvoukřídlá okna.

 

Pokud se vám z nějakého důvodu nezdají zámky jako vhodné řešení, můžete uvažovat ještě nad venkovními roletami nebo bezpečnostním kováním. Rolety mají navíc další výhody. Kromě toho, že fungují jako zatemnění navíc dům odhluční. Co se týká oken, je vhodné být ostražitý již při výběru. Moderní okna by měla být vyráběný z bezpečnostních skel, které odolají vytlačení z rámu nebo rozbití. To se hodí případně i proti živelným katastrofám jako jsou kroupy.

 

 

Kamery jsou jistota

 

Když se k domu přiblíží zloději a uvidí kamerový systém, možná ani nezkusí vniknout dovnitř. V každém případě znejistí. A pokud je ani kamery neodradí, vy budete mít alespoň záznam, který můžete předložit policii. V současné době si můžete poradi klasické drátové nebo bezdrátové kamery a jejich přenos lze pomocí speciální aplikace sledovat ve svém telefonu. Kamery lze tedy řídit i na dálku. A to jak v interiéru, tak v exteriéru.

 

Vhodné jsou kamery, které pokryjí zahradu i veškeré prostory mobilního domu. Jestliže chcete opravdu kvalitní záznam, pořiĎte kameru s Full HD rozlišením. A pokud by vypadla síť? Nemusíte se bát. Moderní IP kamery bez problému fungují i v případě krátkodobého výpadku sítě, kdy ukládají záznamy na paměťovou kartu.