15.10.2022

Vlastníte celoroční mobilní dům a stále vám ke štěstí něco chybí? Možná je to bazén na vaší zahradě. Ten si samozřejmě můžete bez problému pořídit také k mobilnímu domu. Stačí si jen vybrat, jaký bazén pro vás bude vhodný a pak realizovat stavbu.

 

Jaké jsou typy materiálů bazénů

 

Na počátku je vhodné se orientovat v materiálech bazénů. V případě, že chcete bazén zapustit do země, je ideální volbou laminátový nebo plastový. Jde o pevné a také odolné materiály, které mají poměrně dlouhou životnost. Takový bazén navíc bude podle vašich představ. Může mít totiž jakoukoliv velikost a pochopitelně také tvar.

 

Ideální je přemýšlet ihned také nad krytím bazénu. Ano, pořizovací cena pak bude vyšší, ale údržba bude jednodušší a pravděpodobně ušetříte také za vodu. Do vody díky zastřešení nebo plachtě nebude padat nepořádek a voda vydrží déle teplá. V zimě navíc pravděpodobně nebudete muset vypouštět celý bazén, ale jen po trysky. Na jaře také ušetříte za vodu.

 

Kromě toho bude jednodušší také údržba. A to nejen během sezóny, ale také v jejím závěru a na počátku. V závěru léta bude stačit jen odpustit vodu a bazén vyluxovat. Pak zatáhnout krytí nebo vhodnou a kvalitní plachtu. Na jaře jen případně opět přeluxujete, dopustíte vodu a dáte do ní přípravek, který používáte. Může jít o chlór nebo třeba sůl.

Celoroční mobilní domy

Máte v plánu se stěhovat? Pak pozor

 

Jestliže plánujete, že se v budoucnu se svým mobilním domem přesunete na jiný pozemek, je třeba na to myslet už při pořizování bazénu. V takovém případě pro vás zapuštěná varianta asi nebude to pravé. Vhodnější bude pořídit si nadzemní bazén. Ten sice nikdy nedosáhne kvality bazénu v zemi, ale zase vás jistě potěší jednoduchá montáž a případná demontáž.

 

Jestliže má být bazén mobilní, je také vhodné, aby měl co nejjednodušší tvar. Nejlepší volbou je skimmerový bazén. Jeho pořizovací cena je nízká a provoz takového bazénu je opravdu snadný. Jde o bazén, který má ve stěnš zabudovaný skimmer a vodní hladinu je většinou o 10 až 15 centimetrů níže oproti stavební hraně bazénu. Další možností je pak takzvaný přelivový bazén, který má po obvodu žlábek s krycí mřížkou. U takového bazénu je hladinu vody až po okraj.

 

Kam s ním? Toť otázka

 

Umístění bazénu je třeba věnovat pozornost. Je třeba zvážit vazby na dům. Podloží přitom musí být stabilní a pevné. Bažinatá nebo jílovitá půda se na stavbu bazénu určitě nehodí. Někdy je vhodným řešením na bazén vybudovat terasu. Vhodné také je, aby v blízkosti bazénu byl zdroj vody a technické zázemí