15.02.2022

Mobilní domy jsou stále vyhledávanější alternativou samostatného bydlení. Jejich pořízení zvažují nejen mladé páry, ale také rodiny s dětmi. Většina lidí touží bydlet ve vlastním, obliba pronájmů a podnájmů v posledních letech klesá. Mobilní dům tak může být vhodná alternativa.

Stavební povolení není nutné

Jednou z věcí, která může vaši touhu po vlastním bydlení protáhnout, je nutnost získat stavební povolení. Ono to papírování kolikrát zabere nemálo času a je to docela otrava. Pokud ale jde o mobilní dům, pak si můžete tyto starosti rovnou odškrtnout – stavební povolení totiž není v tomto případě potřeba.

Mobilní domy nemusí být pevně spojeny se zemí, proto se jich netýká nejen stavební povolení, ale ani kolaudace. To jsou hned dvě starosti, o které máte méně a díky kterým můžete bydlet o to dříve. A to zní fajn, co myslíte?

Celoroční mobilní domy

Něco je přeci jen potřeba

Aby to nebylo zase až tak růžové, je nutné zmínit jednu věc. Chcete-li bydlet v mobilním domě, budete nuceni podstoupit tzv. územní řízení. Ačkoli nejde o nic složitého, je to zkrátka potřeba.

Pozemek je nutné připojit na sítě, řeč je o odpadu, elektřině, vodě a případně plynu. Tohle jediné může být překážka na cestě za vaším snem o rychlém bydlení v něčem, co vám bude říkat pane.

Jaký mobilní dům vybrat?

Není žádný pochyb o tom, že zájem o mobilní domy nezastavitelně roste. Zatímco někdo vyhledává starší modely, které využije jen pro rekreaci párkrát do roka, jiný hledá něco úplně nového, ideálního pro celoroční bydlení.

V tomto je potřeba mít jasno hned od začátku. Bydlet v mobilním domě celoročně není problém, musíte ale dobře vybírat a hledat takové modely, které jsou pro tyto účely určeny. Celoroční mobilní domy počítají se silnější tloušťkou zateplení, aby dokázaly udržet teplo i v zimě.