20.04.2021

Jestliže si lámete hlavu nad otázkou, jestli je pro vás mobilní dům vhodným řešením, jak si zajistit střechu nad hlavou, možná vám rozhodnutí usnadní následující článek. Jelikož jsme přesvědčeni, že výhody celoročních mobilheimů jednoznačně převažují nad jejich nevýhodami, dovolíme si začít právě u nich.

Výhody celoročních mobilních domů

Nízká cena

Nízká cena patří mezi nesporné výhody mobilheimů. Jedná se o silný argument, který v drtivé většině stačí k samotnému rozhodnutí a následné koupi. Oproti běžným zděným domům s pevnými základy jsou ty mobilní až několikanásobně levnější. Když vezmeme v potaz ceny bytů, domů, které vyžadují nákladnou údržbu či dokonce rekonstrukci, nebo i drahé pronájmy, tak mobilheimy finančně vychází naprosto nejlíp. A navíc budete bydlet ve svém.

Celoroční mobilní domy

Rychlost výstavby

Dalším neméně důležitým faktorem je rychlost „výstavby“. V dnešní uspěchané době chce každý mít vše co nejrychleji, nejlépe hned, čemuž mobilní dům skvěle odpovídá. Klasická zděná stavba nebo i dům na klíč nevyroste ze dne na den, ale počkáte si minimálně rok, spíš déle. Jen si to představte, nejprve je nutné připravit projekt, poté oběhat úřady a vyčkat na schválení. Až poté se začne skutečně stavět, takže jeden rok je většinou utopie.

Obrovskou výhodou mobilních domů je před připravenost. Mobilheimy se vyrábí v různých typových provedeních, které jsou leckdy skladem. Zároveň je možné si jej objednat a nechat vyrobit přímo na zakázku. Nicméně v obou případech se dům vyrobí a smontuje do výsledné podoby na půdě výrobce. Kompletní stavba je následně převezena k zákazníkovi a uvedena do provozu.

Nízké provozní náklady

Současné mobilní domy jsou konstruovány z těch nejlepších dostupných materiálů, které zajistí minimální energetické ztráty, což šetří vaši peněženku. Stříkaná pěna, jenž slouží jako primární izolační vrstva, poskytuje ochranu před mrazem, ale i extrémním vedrem. V zimě tolik neprotopíte, v létě zase ušetříte za klimatizaci. Obecně náklady spojené s údržbou jsou oproti rodinnému domu minimální, zvlášť pokud si pořídíte zbrusu novou stavbu se zárukou.

Mobilita

Jak už název napovídá, mobilní domy lze libovolně přesouvat. Samozřejmě záleží na konstrukci. Některé mobilheimy je možné zapřáhnout dokonce i za osobní automobil, jiné zase naložit jeřábem na kamion, převézt a složit na novém místě.

Vhodné i pro starší osoby

Důchodci, kteří již nezvládnou obhospodařit svůj velký dům nebo mají problém s pohybem, například vyjít schodiště do dalšího patra, často uvítají právě možnost mobilního domu. Navíc mobilheim lze využívat bezbariérově.

Nevýhody mobilních domů

Tvar

Za určitou nevýhodu můžeme označit jednoduchý tvar, který je obvykle obdélníkový.

Menší rozměry

Rovněž celkové rozměry mobilních domů bývají nejčastěji 12×4 metry, což pro někoho nemusí být dostatečné, nicméně jako řešení se nabízí spojení dvou mobilních domků dohromady nebo připevnění jiné přístavby (například pergoly, zimní zahrady, verandy apod.).