15.11.2022

Terasa váš mobilní dům nejen oživí a zútulní, ale také zvětší jeho obytný prostor. Pokud ji zastřešíte, můžete na ní trávit většinu času od jara do pozdního podzimu. Může se stát místem, kde budete snídat, obědvat i večeřet nebo místem, kde si dáte odpolední kávu nebo večerní skleničku vína. Ideální je nechat si vyrobit dřevěnou terasu. Z optického i ekologického hlediska jsou právě dřevěné terasy nepřekonatelné.

Celoroční mobilní domy

Odolný materiál je základ

 

Dřevěné terasy musí být zhotovené z kvalitního a odolného materiálu, aby byly odolné vůči povětrnostním vlivům. Odolné dřevo si bez potíží poradí s vodou, vlhkem i mrazíky. Důležité vždy je, aby dřevo dobře větralo. Z toho důvodu odborníci terasy montují na speciální dřevěné rošty ze stejného typu dřeva jako je samotná terasa. Právě díky roštům nedojde ke styku dřeva s podkladem a prkna mohou volně dýchat. A to tento přírodní materiál potřebuje, aby sloužil dlouhá léta.

 

Jaké vybrat dřevo? Na výběr máte z několika možností. Můžete zvolit evropskou klasiku a sáhnout po sibiřském modřínu, který je velmi oblíbený. Navíc je to materiál, který nabízí výborný poměr cena/výkon. Stejně tak si lze vybrat například finskou borovici, evropský modřín nebo klasickou borovici. Mnohem oblíbenější než evropské dřeviny jsou však v posledních letech exotické dřeviny. Není divu, jsou totiž mnohem odolnější. Nutné je však počítat s vyšší pořizovací cenou. Ta se vám však odvděčí delší životností, která je podle zvoleného typu od 30 do 50 let.

 

Terasu je třeba udržovat

 

Zejména pokud si vyberete evropské dřevo, je třeba ho dostatečně udržovat. Nemusíte se bát, postačí alespoň dvakrát ročně věnovat terase chvilku svého času. Ideální je nejprve terasu umýt pomocí hadice nebo vysokotlakého čističe a dostat tak z prken nečistoty. Poté je ještě nutné natřít povrch speciálním olejem podle typu zvoleného dřeva. Olej oživí barvu a funguje také jako ochrana před průnikem vody a UV zářením.  Vybrat si lze z bezbarvých olejů nebo olejů s barevnou pigmentací.

 

Pokud bude vaše terasa po několika letech zašedlá a popraskaná, zřejmě volá po celkové renovaci. Na tu si ideálně pozvěte specializovanou firmu, která navrhne řešení a terasu vám opraví tak, aby sloužila další dlouhá léta.