15.03.2022

Zima je v plném proudu. K zateplení mobilního domu je třeba více než jen kvalitní izolace. Jak předcházet únikům tepla? Problematická nejsou jen okna a dveře.

 

Profesionální termokamera

V první řadě je vhodné zjistit, kde jsou v domě místa, kudy uniká teplo ven. Vhodné je tedy požádat odborníky s termokamerou o profesionální prohlídku. Jedině tak zjistíte, na co se máte zaměřit. Kromě termokamery je ideální poprosit také o měření vlhkoměrem. Tak totiž zjistíte nejen, kudy uniká teplo, ale také kudy do mobilheimu proudí vlhkost. Je dobré vědět, že mobilní domy mají několik rizikových oblastí.

Celoroční mobilní domy

Zateplete, co jde

Pochopitelně je ideální před zimou zateplit vše, co jde. Začít byste měli samozřejmě stěnami a stropem a nezapomenout ani na okna a dveře. Vhodné je izolovat také podlahu. Zateplit svůj mobilní dům můžete také zvenku. Nabízí se několik různých materiálů. Fasádní obklady mohou být z čistě přírodních materiálů nebo z jejich imitací, tedy ze syntetických materiálů.

 

V zimě je pochopitelně nutné větrat. Tím však z domu uniká příliš mnoho tepla. Je tedy dobré se zamyslet, zda nepořídit systém řízeného větrání. Tento systém do vašeho mobilního domu dodá čerstvý vzduch podle potřeby. V ideální případě na toto myslete již při rekonstrukci, jelikož bude potřeba vybudovat rozvod vzduchu.

 

Veškeré trubky mohou do dobu prostupovat střechou, podlahou nebo stěnou. Samozřejmě je nutné veškeré okolí trubek procházejících ven dobře utěsnit, například montážní pěnou. V ideálním případě si na tuto práci pozvěte odborníky, kteří znají systém a vědí, které materiály jsou nejlepší k těsnění.

 

Žaluzie i závěsy pomohou

Vhodné je vytvořit u dveří závětří, případně je před zimou ještě zateplit pomocí závěsu. Stejně tak je vhodné instalovat závěsy nebo žaluzie na okna. Je jen na vás, jakou formu zvolíte. V dnešní době je opravdu mnoho variant na výběr.

 

Pozor na světla

Možná vás ani nenapadlo, že teplo z vašeho mobilního domu může unikat také světly. Ty jsou totiž instalované tak, že mezi stěnami a obklady vznikají vzduchové mezery. I tento prostor je tedy potřeba dobře utěsnit.

 

Topte i když jste pryč

V tomto případě je to podobné jako v klasickém domě. Během doby, kdy budete mimo mobilheim by teplota v něm neměla klesnout pod 5 stupňů Celsia. Dobré je tedy nechat topení na minum puštěné i v době dovolené. Většina nových termostatů má dnes již obrázek, který je vhodný k temperaci, takže si s volbou teploty nemusíte dělat příliš velké starosti.

Myslete také na okapy

Ještě před zimou je nutné vybrat z okapů spadané listí, stejně jako u běžného domu. Pokud máte strach ze zamrzání, pak je vhodné instalovat topný kabel se samoregulací. Ten dáte do venkovní zásuvky a on už se postará, aby okapy nezamrzly.