15.04.2023

Celoroční mobilní domy se těší čím dál tím větší oblibě. Vliv na to mají nejen vysoké ceny nemovitostí. Pokud o celoročním mobilním domu jako stálém bydlení uvažujete a stále máte pochyby vzhledem ke kolaudaci, nemusíte. Většina domů je již dnes připravena tak, že je možné je rovnou zkolaudovat stejně tak jako běžnou stavbu. A pokud vámi vybraný dům připravený ke kolaudaci není, stačí jen pár stavebních úprav.

Celoroční mobilní domy

Co je to vlastně kolaudace

 

Jestliže jste ještě nevlastnili žádný dům, pravděpodobně jste se osobně s kolaudací ještě nesetkali a nedovedete si představit, co všechno vlastně obnáší. Jde o úřední proces, který by měl stvrdit, že užívání dané nemovitosti je zcela bezpečné. Budete muset splnit zákonem dané normy, které si osobně přijde zkontrolovat pověřený úředník. S kolaudací souvisí také přidělení čísla popisného.

Jak tedy zkolaudovat celoroční mobilní dům

 

Zřejmě se nyní ptáte, jak tedy zkolaudovat mobilheim. Jde v první řadě o to, že dům musí být umístěn na vašem pozemku. A samozřejmě musí splňovat také další podmínky, které ukládá zákon. Minimální výška stropů je určená na 2,5 metru. Důležité je také dostatečné zateplení budovy a možná bude nutné také zvýšit podlahové plochy místností. Nejdůležitější je však splnit technické, statické a požární normy. Dále musíte splnit požadavky na bezpečnost a také hygienu.

 

Jednodušší je tak pochopitelně pořídit si plně zkolaudovatelný mobilní dům, se kterým už nebudete mít žádné starosti. Pokud si však pořídíte mobilheim, který nesplňuje požadavky, musíte se pustit do úprav. Předtím je vhodné si zjistit přesné znění veškerých požadavků, aby vás při samotné kolaudaci už nic nepřekvapilo. Možná bude potřeba zvýšit stropy a pravděpodobně vás čeká právě také zateplení. To je však pro celoroční bydlení tak jako tak nezbytné. Bez něj by vám zbytečně unikalo teplo a mobilheim by tak byl energeticky náročný. Pak můžete i mobilheim zkolaudovat jako běžnou stavbu. Vždy je však dobré se dopředu informovat u příslušného místního stavebního úřadu, jak nahlíží na tuto alternativu bydlení a zda vám bez větších potíží vydá číslo popisné.

 

Mobilheim však může mít také číslo evidenční. To se obvykle vydává v případě, že v domě nebudete bydlet trvale, ale budete ho využívat jen k rekreaci. Máme pro vás však dobrou zprávu. Pokud chcete celoroční mobilní dům používat jen příležitostně jako chatu nebo chalupu, stačí vám územní souhlas a dalšími legislativními procesy se už zabývat vůbec nemusíte.