15.05.2022

Rekonstrukce domu nebo bytu je v každém případě výzva. V případě, že musíte kromě samotné rekonstrukce řešit ještě financování, je třeba si vše dobře rozmyslet. Kolik to bude stát? Na co si dát pozor? A jak vlastně hypotéku na rekonstrukci získat?

 

Je to složité, ale ne nedosažitelné

Získat hypotéku na rekonstrukci je paradoxně složitější než získat hypotéku na koupi nemovitosti. Přitom budete pravděpodobně žádat o mnohem nižší sumu než v případě nákupu. Nemusíte se však bát. Jde jen o náročnější administrativní úkony. Na počátku je však důležité vědět, kdy je možné o hypotéku na rekonstrukci žádat.

Celoroční mobilní domy

Žadateli o hypotéku musí být vždy více než 18 let a také musí vykázat dostatečné příjmy. Stejně tak by neměl mít jinde dluhy nebo musí doložit, že veškeré půjčky řádně splácí. Důležitá je také hodnota nemovitosti, kterou budete muset při žádosti zastavit. Pak už budete potřebovat jen doklady, výpis z katastru nemovitostí, potvrzení příjmů ze zaměstnání nebo dvě poslední daňová přiznání. Chybět by neměly ani dokumenty k rekonstrukci.

 

Spočítejte si to dobře

V první řadě je nutné si spočítat, kolik budete potřebovat peněz. Tedy o kolik peněz budete na rekonstrukci žádat banku. Počítejte s tím, že banky vám poskytnou finance na rekonstrukci jen ve chvíli, kdy jim dáte do zástavy nemovitost. Ta musí mít dostatečnou hodnotu. Získat pak můžete 80 % nebo 90 % hodnoty zastavené nemovitosti.

 

Od letošního dubna jsou pravidla taková, že 90% hypotéku dostanete jen v případě, že je žadateli méně než 36 let a navíc nemá jinou hypotéku. V opačném případě můžete získat od banky jen 80 % hodnoty zastavené nemovitosti. Pochopitelně to nejsou jediné podmínky banky. Záleží také na tom, jak jste schopni splácet a jakou máte platební morálku.

 

Co mohu zastavit

Zastavit můžete nemovitost, kterou se chystáte rekonstruovat. Banka v takovém případě vychází z odhadované ceny po rekonstrukci. K tomu je ideální mít k dispozici při žádosti projektovou dokumentaci nebo architektonickou studii. Jestliže je pro vás zbytečné tyto dokumenty pořizovat, protože rekonstrukce je například jen částečná, můžete poskytnout bance jen položkový rozpočet přestavby.

 

Kromě rekonstruované nemovitosti můžete zastavit také jinou nemovitost. Může jít například o vaši chatu. Je to výhodnější, protože pak vám banka pravděpodobně nabídne vyplacení celé požadované částky dopředu. Hned na začátku si proto dobře rozmyslete, jaká varianta je pro vás nejvýhodnější. Pokud si nejste jisti, nechte si poradit od odborníků.

 

Čerpání hypotéky

Pokud jde o nižší částky, pravděpodobně budete moci čerpat veškeré peníze najednou. Na konci rekonstrukce (což  musí být termín dle hypoteční smlouvy), se u vás staví znalec z banky, který zkontroluje, zda jste zrekonstruovali to, na co jste dostali půjčku. Pak začnete se splácením. Po dobu čerpání hypotéky platíte bance jen úroky.

 

Častěji však dochází k postupnému čerpání hypotéky. V takovém případě stanoví banka čerpání po předem určených částkách a před každým dalším čerpáním vás čeká kontrola. Myslete na to, že čerpání je většinou zpoplatněno, stejně jako návštěvy znalce. Z toho důvodu je dobré čerpat po větších částkách.