15.11.2021

Mobilní domy, mnohdy nazývané jako mobile home či mobilheimy, v posledních letech nabírají na popularitě, především díky jejich cenové dostupnosti, ale i praktičnosti. Spousta z vás hned v úvodu pravděpodobně namítne, že varianta mobilního domu oproti zděnému typu, praktičností zrovna oplývat nebude. Ovšem vývoj mobilheimů jde neustále kupředu. Z původně sezónního bydlení, se mobilní domy postupně staly plnohodnotným celoročním útočištěm pro řadu rodin, a to i v klimatických podmínkách České republiky. Navíc, jak už samotný název napovídá, mobilní domy lze přemístit v podstatě kamkoliv!

Celoroční mobilní domy

Co je mobilní dům

Mobilheim, neboli mobilní dům je ideální variantou pro každého, kdo chce žít ve svém vlastním domě a neutratit miliony korun za často zdlouhavou a náročnou stavbu. Jediné, co potřebujete, je pozemek. Obejdete se bez základové desky, jelikož mobilní dům se montuje přímo na betonové patky, případně zemní vruty. K mobilheimu se pak přivedou veškeré rozvody. Obecně se jedná o dřevostavby na pevné ocelové konstrukci (podvozku), které jsou dimenzovány pro převoz a následný přesun jeřábem. Vybírat lze z několika typových domů, ale nabízí se i možnost vlastní konfigurace na míru. Mobilní domy se vyrábí ve výrobních prostorách naší firmy, a tak se ke koncovému zákazníkovi dostanou kompletní a smontované. Vybavení a dispozice mobilních domů bývají stejné, jako u domů zděných, tedy obývací pokoj, koupelna s WC, kuchyň apod.

Sezónní vs. celoroční mobilní dům

Jelikož mají zákazníci odlišné požadavky a preference, vyrábí se mobilní domy pro sezónní, ale i celoroční užívání.

Sezónní mobilní dům

Tento typ mobilheimu je dodáván bez zateplení, tudíž má větší tepelné ztráty a je tedy obyvatelný pouze během letních měsíců. Absence izolace se samozřejmě odráží i na celkové ceně. Sezónní varianta je levnější. Pokud máte vlastní byt či dům a sníte o rekreačním bydlení, ve vašem hledáčku nemusí být pouze chaty nebo chalupy, ale právě sezónní mobilní dům může být tou ideální volbou. Nejste nikterak limitovaní, stačí pouze vybrat vhodný pozemek a mobilheim si nechat dovézt a nainstalovat. V případě potřeby lze dům přestěhovat do jiné lokality, což chalupa, jakožto stavba s pevnými základy neumožňuje (to samé platí i pro celoroční mobilní domy).

Celoroční mobilní dům

Naopak celoroční mobilheim je perfektní volbou pro trvalé bydlení. Zateplení je prováděno formou vysoce kvalitní, stříkané pěny, díky níž mobilní domy dosahují velice nízké energetické náročnosti a jejich provoz je oproti zděnému domu mnohem hospodárnější. Mobilní domky jsou konstruovány přímo v České republice, přizpůsobené mírnému podnebí. Při výrobě je kladen velký důraz právě na izolaci, aby odolal nejen mrazu, ale i horku a dům byl pro obyvatele dostatečně komfortní po celý rok. Pokud netoužíte po vícepatrovém domu a obrovské obytné ploše, celoroční mobilheim pro vás může být skvělým a zároveň ekonomickým řešením.